Jdi na obsah Jdi na menu

Vánoční tradice

23. 11. 2010

Tradice

Naši předkové byli nejen z většiny silně věřící, ale také hodně pověrčiví.  Než zasedli ke štědrovečernímu stolu, stoupl si každý člen rodiny bosou nohou na sekeru ležící na zemi. To proto, aby ho v dalším roce nebolely nohy. Po večeři se všichni společně pomodlili a vzpomínali na to, co dobrého nebo špatného je v uplynulém roce potkalo.

 

V průběhu večera se nikdo nesměl zvednout od stolu do té doby, dokud všichni nedojedli. Věřilo se, že o dalších Vánocích by se rodina nesešla celá. Z kapra, servírovaného k slavnostní večeři, schovala hospodyně šupiny – to proto, aby se v domácnosti držely peníze. Tyto dva vánoční zvyky se v mnoha rodinách dodržují dodnes.

 

Lití olova

Každý člen domácnosti nad plamenem si rozžhavil kousek olova, až úplně roztálo. Olovo pak opatrně vlil do připravené nádoby s vodou. Odlitek, který vznikl, věštil dotyčnému jeho budoucnost.

Krájení jablka

Jablko se přepůlilo vždy po štědrovečerní večeři, avšak ne obvyklým způsobem, ale kolmo na osu, napříč. Pokud měla jeho vnitřní část s jádry tvar hvězdy, znamenalo to, že se za rok všichni sejdou ve zdraví. Měla-li tvar kříže, někdo z přítomných těžce onemocní.

Pouštění lodiček

Rozpůlilo se několik vlašských ořechů a do prázdných polovin skořápek se nakapaným voskem připevnila svíčka. Lodičky ořechů se pak nechávaly plout v nádobě po vodě. Toho, komu se lodička nepotopila a svíčka dlouho svítila, čekal dlouhý a šťastný život.
Pokud se lodička držela při kraji nádoby, znamenalo to, že se její majitel bude celý rok držet doma. Pokud plula ke středu nádoby, měl se vydat do světa.

Střevíce

Svobodné dívky házely střevícem přes hlavu. Obrátil-li se patou ke dveřím, znamenalo to, že zůstanou doma. Obrátil-li se špičkou ke dveřím, říkalo se, že se provdají a odejdou.

images.jpg